Thursday, May 26, 2011

Ader selera ke kalo makanan macam ni.....?

treat or trick!!

haaa... lepas tengok story tim burton... saya rase nak selongkar sket pasal perayaan halloween... carik punye carik.... dapat la info pasal halloween... halloween adalah tradisi perayaan malam tanggal 31 Oktober di negara-negara berpenutur bahasa Inggeris, dilakukan anak-anak berpakaian aneh yang berkeliling dari pintu ke pintu rumah tetangga meminta permen atau coklat dengan berkata “Trick or treat!” Ucapan “Trick or treat!” merupakan semacam “ancaman” yang berarti “Beri kami (permen) atau kami jahili.” Anak zaman sekarang biasanya tidak lagi menjahili rumah orang yang tidak memberi apa-apa. Sebagian anak-anak masih menjahili rumah orang yang dianggap pelik dengan cara “menghiasi” pohon yang ada di depan rumah dengan kertas toilet atau menulisi jendela dengan sabun.


Halloween biasanya identik dengan setan, tukang sihir, hantu Goblin dan makhluk-makhluk menyeramkan lain dari kebudayaan Barat. Halloween disambut dengan menghias rumah dan pusat perbelanjaan dengan simbol-simbol Halloween.

Dalam nak menyambut Halloween ni, penyambutnya akan pakai kostum hantu atau character lagenda cerita2 mereka, macam casper, Cinderella pun adasebagai contoh -à



Teringin jugak saya nak tahu apa hidangan diorang bila menyambut perayaan ni, macam kita, time raya mesti ade ketupat, rendang, sate, kuah kacang dan kuih raya.. memang hidangan ni lah yang buat perut yang slim dek puasa sebulan jadi bulat balik.. kalau korang pun nak tahu…… jum tengok!








p/s: ader teringin nak makan..?? tepuk perut, tanya dia "nak makan ke tidak".. hahaha :P

No comments:

Post a Comment

My Blog List

get this widget here