Friday, June 7, 2013

Allah suka kalau perempuan habiskan masa yang lama untuk dress up :)

assalamualaikum warahmatullah..
pejam celik kita dah pun nak say good bye kat bulan rejab...
dan syaaban kian mengetuk pintu waktu...
^_______^
mudah2an kita semua bertemu dengan ramadhan kali ini.. insyaAllah...

betul ke..?
Allah SWT suka perempuan habiskan masa yang lama untuk dress up..?

dress up macam mana tu...?
mari kita tengok....
zaaazzsss!!

iron pakaian, tudung - 15minit.

ambil wudhuk - 3minit.

mari kita petik hikmah wudhuk.. :)


Ulama Fekah juga menjelaskan hikmah wudhu sebagai bahagian dari usaha untuk memelihara kebersihan fizikal dan rohani. Anggota badan yang dibasuh dalam air wudhu, seperti tangan, kawasan muka termasuk mulut, dan kaki memang paling banyak bersentuhan dengan benda-benda asing termasuk kotoran. Kerana itu, wajar kalau anggota badan itu yang harus dibasuh.

Ulama tasawuf menjelaskan hikmah wudhu dengan menjelaskan bahawa anggota badan yang dibasuh air wudhu memang daerah yang paling sering berdosa. Kita tidak tahu apa yang pernah diraba, dipegang, dan dilakukan tangan kita. Banyak pancaindera tersimpul di bagian muka.

Berapa orang yang jadi korban setiap hari dari mulut kita, berapa kali berbohong, memaki, dan membicarakan aib orang lain. Apa saja yang dimakan dan diminum. Apa saja yang baru diintip mata ini, apa yang didengar oleh telinga ini, dan apa saja yang baru dicium hidung ini? Ke mana sahaja kaki ini berjalan setiap hari?

Tegasnya, anggota badan yang dibasuh dalam wudhu ialah anggota yang paling berisiko untuk melakukan dosa.

Organ tubuh yang menjadi anggota wudhu disebutkan dalam ayat al-Maidah [5]:6, adalah wajah, tangan sehingga siku, dan kaki sehingga hujung kaki.

-blog hasnul hadi ahmad-

bersiap (baca doa memakai pakaian, pakai pakaian and so on)- 10minit.


"Segala puji bagi Allah yang memakaikan aku (pakaian) ini, dan memberi rezeki kepadaku tanpa daya dan kekuatan dariku".


mengadap cermin (baca doa ketika menghadap cermin), check diri - 3 minit.

"Ya Allah seperti mana kau memperindahkan kejadian ku..maka memperindahkan la juga akhlak ku."

pakai tudung - 5 minit.

pakai handsock -2minit.

pakai stokin - 2minit.

so..... 
TOTAL = 40 minit..!!

so... tang mana yang Allah suka tu....?

Allah suka :
-kita berdoa setiap kali nak melakukan sesuatu... tanda syukur dan kebergantungan kita padaNYA..
-kita berwudhuk.. sesungguhnya wudhuk menghapuskan dosa..
-usaha untuk menutup aurat secara sempurna dan tidak bertabarruj..

sekarang check diri, selama ini Allah suka x cara kita dress up..?



wallahualam..

*wudhuk adalah suggestion/optional.. xde kewajipan untuk berwudhuk sebelum bersiap2.. :) hanya sbg sampingan mengutip pahala dan membuang dosa.. :)

My Blog List

get this widget here