Friday, June 1, 2012

bahagiakan akhiratmu dengan memanfaatkan duniamu





♥ di suatu petang yang hening... di sebuah villa gah tersergam di kota.. sang adam bersila di hadapan seorang gadis, bertemankan adik si gadis itu.. bermulalah dialog antara mereka.. ♥




lelaki: assalamualaikum warahmatullah...

maaf.. kalau awk menikah dengan saya, kat rumah saya..

tak ada rice cooker, yang ada periuk biasa..

tak ada microwave, oven bulat tu adalah..

tak ada water heater, yang ada cerek yang suka menjerit tu jak..

tak ada home theater, ada tv 14inc dan radio cap ayam..
tak ada alarm clock, ayam dah berkokok pagi2 kejut subuh..

suasana menjadi senyap......... kelihatan perempuan itu tetap tunduk..... tiba2.....


perempuan: waalaikumussalam warahmatullah wabarakatuh..umm.........
kalau ada rice cooker, tapi tak ada beras.. tak jadi juga kan?
kalau ada microwave, kalau tak ada electric, tak jadi juga kan..?
kalau ada water heater, kalau tak ada air tak jadi juga kan?
Allah dah bagi ayam tugas untuk berkokok di pagi hari,
bila tengok malaikat,
jadi kenapa nak risaukan alarm clock?
air perigi tu pun air mutlak juga kan?
asalkan, ada AlQuran untuk saya baca,
dan imam yang setia mengetuai solat sy..
apa yang nak sy khuatirkan.. ^__^

p/s: untuk apa kita risaukan sesuatu kemahuan itu melebihi keperluan? rezeki milik Allah.. zaman Rasulullah pun tak ada pun rice cooker, home theater.. tapi bahagia juga... MasyaAllah... ^___^
bahagiakan akhiratmu dengan memanfaatkan duniamu..

No comments:

Post a Comment

My Blog List

get this widget here