Saturday, June 23, 2012

Nafsu Keempat: Mutmainah


assalamualaikum warahmatullah...
^__^

Inilah peringkat/ martabat nafsu yang pertama yang benar-benar diridhai Allah seperti yang saudara kita nyatakan di atas. 
Yang layak masuk syurga Allah. Maknanya siapa yang berhasil sampai pada maqam ini berarti syurga telah terjamin, Insya Allah.... 
Hakikat inilah yang difirmankan Allah:
"Wahai orang yang berjiwa / bernafsu mutmainnah,pulanglah kepangkuan Tuhanmu dalam keadaan redhai meredhai olehNya dan masuklah ke dalam golongan HAMBAKU dan masuklah ke dalam syurgaKU".

Pada peringkat ini jiwa mutmainnah merasakan ketenangan hidup yang hakiki yang bukan dibuat-buat. Tidak ada lagi perasaan gelisah. Semuanya lahir dari tauhidnya yang tinggi dan mendalam. Tauhid yang sejati dan hakiki. Tidak ada lagi perbezaan senang dengan susah baginya sama sahaja. Pada maqam inilah permulaan mendapat darjat wali kecil. 

Antara sifat-sifat maqam ini adalah: 
1. Taqwa yang benar. 
2. Arif 
3. Syukur yang benar 
4. Tawakkal yang hakiki 
5. Kuat beribadat 
6. Redha dengan ketentuan Allah 
7. Murah hati dan seronok bersedekah. 
8. Dan lain-lain sifat mulia yang tidak dibuat-buat. 

Pada maqam ini biasanya(walaupun tidak semestinya), akan adanya keramat-keramat yang luar biasa serta mendapat ilmu dengan tak payah belajar sebab sudah dapat mengesan rahsia-rahasia dari LohMahfuz. 
Adanya sifat lidah masin. 
Apa yang keluar dari mulut bukan sembarangan lagi bahkan menerusi yang dipanggil sebagai 'inkisaf'. 
Mereka sudah menguasai ilmu peringkat nur, tajalli, sir dan juga sirussir, yaitu lebih tinggi dari maqam mulhamah. 
Yang dikatakan menerusi sirussir ialah cara penerimaan dengan telinga dan mata batin. 
Kalau mulhammah tadi baru terbuka dengan telinga batin tanpa mata batin.
 Dengan mata batin inilah dia berupaya melihat sesuatu yang ghaib yang tak mampu dilihat oleh mata biasa kita. Malah dapat melihat sesuatu yang akan terjadi pada waktu mendatang.
 Betul-betul seperti melihat TV.
 Malahan dapat di"rewind" lagi. 
Kalau guru kita hendak melihat sejarah hidup kita yang lalu, biasanya dia akan melihat rekaman hidup kita dan menunjukkan dimana kesalahan kita dan memberi petunjuk untuk membetulkannya. 
Kalau mencuri disuruhnya kita memulangkan kembali serta minta halal dan maaf, dan sebagainya lagi. 
Namun begitu dia tetap akan menjaga aib muridnya kepada orang lain. 
Perlu dingat pada peringkat ini dia tidak terganggu penglihatan dan pendengaran zahirnya, pada waktu yang bersamaan tetap dapat melihat dan mendengar yang batin, walaupun duduk di kedai kopi bersama-sama orang lain. 
Melalui penerimaan sirussir ini dia berupaya melihat alam barzakh, menjelajahi alam alam malakut. Keyakinan mereka sudah pada tahap ainul yakin dan haqqul yakin. 
Fana juga boleh berlaku yang dikenali sebagai "fana qalbi" iaitu merupakan penafian diri ataupun menafikan maujud dirinya dan diisbatkan kepada wujudnya Allah semata-mata.
Inilah peringkat yang kita bincangkan dulu mengenai LAA MAUJUD ILLALLAH.
 Keadaan inilah yang digambarkan Allah: 
 "Semua yang ada adalah fana (tiada wujud hakikinya).Dan yang kekal(baqa) itu adalah wajah Tuhanmu yang mempunyai kebesaran dan kemuliaan"

No comments:

Post a Comment

My Blog List

get this widget here